Tekniksommarskola

Med lyckade lustfyllda experiment följer ökat självförtroende och intresse.

2017

Vattenhallen Science Center erbjuder i år tekniksommarskolor för barn och ungdomar  7-13 år (V25-27 och 30-32) och för ungdomar 14-19 år (V26-27). För att se vad som händer – klicka på “2017” eller välj ett tema, i den rosa menyn till höger. Blogginläggen kommer igång när årets sommarskolor startar i sommar!

Sommarens teman 7-13 år

En hållbar nutid
Hur kan jag ladda min mobil med hjälp av sol, vind och vatten?

Under denna veckan fördjupar vi oss i energi från förnybara källor. Bland annat så testar vi att bygga egna vindkraftverk och lär oss om hur Vattenhallens stora vattenkraftverk fungerar.

Tillsammans funderar vi ut smarta tekniska lösningar i vardagen som kan producera el på ett miljövänligt sätt.

Veckans utflykt går till Kretseum i Malmö för att fördjupa oss ytterligare om vattnets kretslopp.

Universums mysterier
Vi undersöker Universum från solsystemet till Big Bang.

Under rymdveckorna utforskar vi vårt Universum. Vi lär oss om planeter, stjärnor, galaxer och talar om vad som krävs för att resa ut i rymden. Vi ser en visning i planetariet, tittar i teleskop, och gör egna experiment där vi lär oss hur astronomi går till.Vi ger oss ut på äventyr utanför Vattenhallen och hälsar på hos en astronom för att lära oss ännu mer om forskning kring rymden.

Matematik och programmering
Beskriv världen med hjälp av matematik och programmering.

Denna vecka utforskar vi hur matematik och programmering finns i allting runt omkring oss. Tillsammans programmerar vi robotar och lär oss om hur vi kan skriva meddelanden med hemliga språk och koder.

Under veckan gör vi en utflykt i matematikens tecken.


Sommarens teman 14-19 år

Programmering

Människans behov och intresse för att konstruera robotar blir allt större, bland annat då det finns tillgång till allt mer väl utvecklad teknik och då förändringshastigheten i samhället blir allt mer intensiv. Nya behov skapas snabbt och kraven på anpassning ökar.

Under veckan styr och programmerar vi robotar tillsammans och du lär dig att koda. Vi använder programmeringsmiljön Kojo, mikrostyrenheten Arduino till att även styra en Redbot. Vi undersöker Mechatronics, som integreras i konstruktionsmaterialet 4DFrame och som styrs med din smartphone. Under veckan testar vi även Makey Makey, som kan styra datorn med bland annat frukt, deg eller vatten.

Vi kommer att utmana dig till att vilja lära dig mer om programmering. I slutet av veckan genomför vi olika former av uppdrag och tävlingar.

Kreativitet, teknik och matematik
Kreativitet, teknik och matematik
Människor som tänjer gränserna och vågar att testa nya idéer lägger grunden till det vi känner till i vårt samhälle idag. Allt från utveckling av teknik, kultur och design har krävt mängder med kreativitet och innovation.

Under denna vecka kommer du att få ta del av roliga och intensiva idé- och utvecklingsprocesser som är etablerade på arbetsmarknaden. Du kommer att ställas inför ett vardagligt tekniska och matematiska utmaningar och problem. Din uppgift blir att jobba fram ett hållbart lösningsförslag i form av till exempel en produkt. Du har tillgång till Vattenhallens resurser, material och teknik. Endast kreativiteten sätter gränser!

Vi kommer att stödja dig i att fatta egna beslut, lita på dina instinkter, arbeta i grupp och att utmana dig själv! I slutet av veckan tränar vi presentations-teknik för att därefter presentera inför gruppen.