Tekniksommarskola

Med lyckade lustfyllda experiment följer ökat självförtroende och intresse.

2019

Vattenhallen Science Center erbjuder i år tekniksommarskolor för barn och ungdomar  7-13 år (V25-27) och (V30-32) och för ungdomar 14-19 år (V31-32, halvdagar). För att se vad som händer – klicka på “2019” eller välj ett tema, i den rosa menyn till höger. Blogginläggen kommer igång när årets sommarskolor startar i sommar!

Sommarens teman 7-13 år


Rymdäventyr, raketer och livet 

Vi undersöker universum från solsystemet till Big Bang och funderar på om det finns liv i universum.

Under rymdveckorna utforskar vi vårt Universum. Vi lär oss om planeter, stjärnor, galaxer och talar om vad som krävs för att resa ut i rymden och hur en astronaut förbereder sig för en rymdfärd. Vi ser en visning i planetariet, tittar i teleskop, och gör egna experiment där vi lär oss hur astronomi går till och hur forskarna gör för att ta reda på om det finns liv någon annanstans i universum.
I år är det 50 år sedan månlandningen, vi följer upp vad som hänt sedan dess genom olika projekt som, Lunar X-prize, växthus på månen, rymdturism och enkelbiljetter till Mars.
Vi ger oss ut på äventyr utanför Vattenhallen och träffar astronomer från Tycho Brahe observatoriet för att lära oss ännu mer om forskning kring rymden. 

Rymdäventyr. raketer och livet


Matematik och programmering 

Vilka robotar kommer finnas i vardagen om 10 år, hur styrs de samt vilka funktioner kommer de att ha?

Under veckan kommer vi att lära oss att programmera och hur robotar kan styras på olika sätt. Vi kommer även att fundera vidare på hur vi kan utveckla våra förmågor inom matematiken bakom programmering. Bland annat kommer vi att testa dansprogrammering, Kojo, Edison, Makey Makey, Lego Mindstorms och Micro:bit. Vi bygger egna enklare robotar och pratar om sekvens, styrning och om skillnaden mellan block- och textprogrammering.
Tillsammans funderar vi ut kluriga idéer och lösningar på hur vardagen kan förändras och förbättras för människan med hjälp av robotteknik.
Veckans utflykt går till robotlabbet och vi får träffa forskare inom programmering och matematik.   

Nested rotating hypocycloids av Greg Egan Commons.wikimedia.org


Jorden och klimatet genom tiderna 

Hur påverkar jorden människans sätt att leva och hur påverkar människan jorden samt vilka tekniska uppfinningar behövs i framtiden för att vi ska må bra tillsammans?

Under denna vecka fördjupar vi oss i tekniska uppfinningar och jordens utveckling. Tillsammans funderar vi ut finurliga lösningar på hur människan och jorden bättre kan ta hand om varandra. Vi experimenterar, tar fram idéer till nya uppfinningar eller utvecklar tidigare tekniska uppfinningar. Bland annat så testar vi att bygga fruktbatterier, egna vindkraftverk, tillverka globala-målen-loppor, tar del av utställningen om jorden och vi lär oss om hur Vattenhallens stora vattenkraftverk fungerar.
Tillsammans funderar vi ut smarta tekniska lösningar i vardagen som gynnar mänskligheten och som samtidigt tar hand om vår jord.
Detta tema genomförs i samverkan med Skissernas museum och Botaniska trädgården i Lund dit veckans utflykter görs för att bredda och fördjupa oss ytterligare inom ämnet.

Sommarens teman 14-19 år

Matematik och programmering 

Människans behov och intresse för att konstruera robotar blir allt större, bland annat då det finns tillgång till allt mer väl utvecklad teknik och då förändringshastigheten i samhället blir allt mer intensiv. Nya behov skapas snabbt och kraven på anpassning ökar.
Under veckan styr och programmerar vi robotar tillsammans och du lär dig att koda. Vi använder programmeringsmiljön Kojo, mikrostyrenheten Arduino till att även styra en Redbot samt lär oss hantera Micro:bit. Vi undersöker Mechatronics, som integreras i konstruktionsmaterialet 4D Frame, som kan styras med din smartphone. Under veckan testar vi även Edison robot samt Makey Makey, som kan styra datorn med bland annat frukt, deg eller vatten.
Vi kommer att utmana dig till att vilja lära dig mer om programmering. I slutet av veckan genomför vi olika former av uppdrag och tävlingar.